side-text
Znane so ugotovitve posebnega nadzora kislih kumaric in druge vložene zelenjave v prometu. Foto: Canva

Znane so ugotovitve posebnega nadzora kislih kumaric in druge vložene zelenjave v prometu. Foto: Canva

Aktualno

Znane podrobnosti analize kislih kumaric in vložene zelenjave

Po nedavno zaznani prisotnosti paracetamola v eni izmed uvoženih pošiljk surovine za proizvodnjo kislih kumaric je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sprožila obsežen nadzor nad vloženo zelenjavo na slovenskem trgu. Inšpektorji so vzorčenje izvedli tako v trgovskih verigah kot v skladiščih in pri distributerjih.

Najnovejši laboratorijski izvidi Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) kažejo, da v izdelkih iz vložene zelenjave na slovenskem trgu ni prisotnosti paracetamola.

Skupno je bilo odvzetih 38 vzorcev – 23 vzorcev vloženih kislih kumaric ter 15 vzorcev vložene druge zelenjave, med katerimi so bili rdeča pesa, olive, paprika, šparglji in čebulice. Noben izmed testiranih vzorcev ni pokazal prisotnosti paracetamola ali njegovega metabolita 4-aminofenola.

Dodatno vzorčenje je izvedlo tudi podjetje Ahac d.o.o., pri katerem je bila oktobra 2025 v eni izmed uvoženih pošiljk kumaric, namenjenih nadaljnji predelavi, potrjena prisotnost paracetamola. Podjetje je analiziralo 14 vzorcev, ki so zajemali tako končne izdelke kot surovino. Rezultati so bili negativni – paracetamola niso zaznali v nobenem primeru.

Primer, ki je prestrašil ljubitelje vložene zelenjave

Paracetamol je bil do zdaj pri uradnem nadzoru potrjen le v eni pošiljki uvožene surovine, namenjeni nadaljnjo predelavo, vzorčena je bila ob vstopu v državo. To pomeni, da živilo nikoli ni prišlo do potrošnikov. V nizki koncentraciji so ga v okviru notranjega nadzora proizvajalca zaznali še v eni pošiljki surovine, a so naknadne preveritve potrdile, da v končnem izdelku, proizvedenem iz te surovine, ostankov ni. Kljub temu ostaja v veljavi že sprejeti ukrep umika živila, o čemer je bila javnost predhodno obveščena.

Trenutne ugotovitve kažejo, da ne gre za razširjen pojav, temveč za osamljen primer onesnaženja surovine, namenjene predelavi. Najverjetnejši vzrok za pojav sledi paracetamola naj bi bila uporaba ocetne kisline, ki lahko nastane kot stranski produkt v proizvodnji te zdravilne učinkovine.

UVHVVR bo še naprej izvajala nadzor nad skladnostjo živil ter spremljala morebitno prisotnost paracetamola ali drugih organskih snovi v živilih. V primeru novih ugotovitev bo javnost pravočasno obveščena.