Foto: Freepik
Čebelarji beležijo najboljšo letino v desetih letih
Začenja se teden slovenske hrane, katerega pomemben sestavni del je tudi slovenski med.
Slovenski čebelarji beležijo najboljšo letino v zadnjem desetletju. Po ocenah Čebelarske zveze Slovenije so letos pridelali okoli 4000 ton medu, ki je sortno čist in kakovosten. Na voljo so akacijev, lipov, kostanjev, cvetlični, gozdni in hojev med, manj pa smrekovega.
Letina zadošča domači porabi. Slovenci spadajo med največje porabnike medu v Evropi – zaužijemo 1,5 do 2 kilograma na leto, pred 20 leti pa manj kot kilogram. Večina medu se proda neposredno pri čebelarjih, izvoza je malo.
V zadnjem desetletju je bila do letos najboljša letina leta 2022 (2405 ton), najslabša pa 2021 (195 ton). Priporočene cene za 900 g medu se letos gibljejo od 14,10 € za cvetlični do 18,90 € za hojev med, pri medu višje kakovosti pa od 17 € do 22,60 €.
Teden slovenske hrane bomo obeleževali od ponedeljka, 17. novembra, do nedelje, 23. novembra 2025. Tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek, 21. novembra 2025, slogan pa se glasi Moja izbira je slovenska hrana. Tradicionalen slovenski zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. Kruh mora biti proizveden v Republiki Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Republiki Sloveniji.