side-text
Pristne recepture za carbonaro tradicionalno vključujejo guanciale, sir pecorino in sir grana. Foto: Canva

Pristne recepture za carbonaro tradicionalno vključujejo guanciale, sir pecorino in sir grana. Foto: Canva

Gospodarstvo

Italijanski minister zahteva preiskavo kulinaričnega zločina v bruseljskem parlamentu

Italijani imajo zelo stroga pravila, ko gre za pripravo carbonare. Klasična kombinacija italijanskih testenin, svinjine in sira se zmeša z jajčnimi rumenjaki in poprom tik pred serviranjem, da nastane popolna jed. Zato je popolnoma razumljiva jeza, ki je izbruhnila, ko so se v trgovini Evropskega parlamenta — instituciji, ki jo Italija pogosto poziva, naj zaščiti njene tradicionalne jedi pred imitacijami — pojavili kozarci bledo kremaste omake z oznako »carbonara«, narejene v Belgiji iz netipičnih sestavin.

Italijanski kmetijski minister Francesco Lollobrigida je pozval k takojšnji preiskavi domnevnega kulinaričnega zločina na policah trgovine v bruseljskem parlamentu, poroča CNN.

Namesto svinjske ličnice prekajena panceta

Izdelek, ki ga proizvaja belgijsko podjetje Delhaize, sicer ne trdi, da je narejen v Italiji, vendar pa po mnenju kritikov stori kardinalni greh, saj namesto guanciale (svinjske ličnice) uporablja prekajano panceto. Pristne recepture za carbonaro tradicionalno vključujejo guanciale, sir pecorino in sir grana. Po mnenju revije La Cucina Italiana,  ki velja za biblijo italijanske kuhinje, panceta ni sprejemljiva zamenjava.

Lollobrigida je svoje ogorčenje izrazil tudi v objavi na Facebooku. Zanj ne gre le vprašanje okusa, temveč nacionalnega ponosa.

»Če pustimo ob strani panceto v carbonari … vsi ti izdelki predstavljajo najslabšo obliko italijansko zvenečih produktov,« je zapisal. »Nesprejemljivo je, da jih vidimo na policah supermarketa Evropskega parlamenta. Zahteval sem takojšnjo preiskavo.«

Italija si trenutno prizadeva, da bi bila njena kuhinja pri UNESCO priznana kot del nesnovne kulturne dediščine človeštva — odločitev pričakujejo decembra. 

Izdelek odstranili s polic

Največja italijanska kmetijsko-živilska lobistična skupina Coldiretti pravi, da je proizvodnja italijansko zvenečih izdelkov izjemno draga za državo.

»Škandal lažnih italijanskih izdelkov našo državo stane 120 milijard evrov na leto, kar paradoksalno pomeni, da so največji ponarejevalci italijanske odličnosti prav industrijsko razvite države,« je skupina zapisala v izjavi v torek, po Lollobrigidovem pozivu k preiskavi belgijske omake.

Belgijsko podjetje, ki je omako proizvedlo, se na CNN-ovo prošnjo za komentar ni odzvalo, Evropski parlament pa je sporočil, da je bil izdelek medtem odstranjen s polic trgovine.

Coldiretti navaja več italijanskih živil, ki so pogosto ponarejena, med njimi mocarelo, salamo, mortadelo in pesto.