side-text
Vsi trije soustanovitelji destilarne Broken Bones (z leve proti desni): Boštjan Marušič, Polona Preskar in Borut Osojnik.Foto: Destilarna Broken Bones

Vsi trije soustanovitelji destilarne Broken Bones (z leve proti desni): Boštjan Marušič, Polona Preskar in Borut Osojnik.

Foto: Destilarna Broken Bones

Gospodarstvo

Najboljši viski v Evropi so zvarili Slovenci

Svetovno priznani in najbolj vplivni viski kritik Britanec Jim Murray je v novi izdaji knjige The Whisky Bible za najboljši evropski viski izbral slovenski viski Broken Bones Peated Single Malt.

»Našemu viskiju je Jim Murray podelil 97 točk. Tako je Broken Bones Peated Single Malt najbolje ocenjen evropski viski iz kontinenta, ter šesti najbolje ocenjen viski na svetupogovor o prestižnem priznanju začne soustanovitelj in direktor slovenske destilarne Broken Bones Boštjan Marušič, ki poleg viskijev proizvaja tudi gin.

Marušič na začetku pogovora opozori, da je njihov viski dobil najvišjo oceno izmed evropskih kontinentalnih viskijev – torej brez upoštevanja viskijev iz Združenega Kraljestva. »Viskiji iz Združenega kraljestva se ocenjujejo posebej, oni so svoj svet. Oziroma, oni so stari svet, mi smo pa novi svet,« pojasni Marušič.

»To je resnično praktično najboljše, kar je celinska Evropa kadar koli dosegla na področju viskija. In obstaja destilarna ali petdeset na Škotskem, ki bi si želele umreti za to, da bi lahko proizvedle nekaj tako nesporno veličastnega,« je med drugim v utemeljitvi podelitve visoke ocene viskiju Slovencev zapisal Britanec Jim Murray.

Nagrajenega viskija sicer ne boste mogli več kupiti.

»Tega viskija na žalost ni več na voljo. Bil je eden izmed naših prvih, recimo jim eksperimentalnih serij viskija,« odgovori Marušič.

Viskije je sogovornik skupaj s prijateljem in ženo pričel »kuhati« leta 2012. Prva leta je bila proizvodnja viskija bolj ali manj hobi, leta 2018 pa so vendarle odprli podjetje. Poleg viskijev so začeli proizvajati tudi gin.

Večino viskijev sicer prodajo v tujino. »Evropa, tudi Japonska in Tajvan so glavni trgi za naše viskije. Gine pa medtem prodajamo že na štirih celinah,« še pojasni Marušič.